הערכת שווי חברה/עסק היא שיטה להערכת שווים של נכסים מוחשיים ונכסים לא מוחשיים. ההערכה תהיה נכונה רק ביום ביצועה, שכן הערך של נכסים משתנה עם הזמן.
הערכת שווי חברה/עסק היא לא מדע מדויק כי היא מסתמכת על הנחות ותחזיות, וכדי להגיע לתוצאה אמינה על מבצעי ההערכה להבין את התחום לעומק. כחברה שביצעה אינספור הערכות שווי של חברות ועסקים, לאקטואר יש את הידע הנרחב והניסיון הרב הנדרשים לביצוע של הערכת שווי אמינה, מקצועית ומדויקת.
הסיבות
קיימות סיבות רבות לביצוע של הערכת שווי נכסים. למשל:
– איזון משאבים בין בני זוג שנמצאים בתהליך גירושין
– לצורך ביצוע השקעות הון
– לפני מיזוג ורכישה של חברות
– במסגרת תביעות משפטיות
– לצורך קבלת מידע כחלק מדוחות פיננסיים
המתודולוגיה – הערכת שווי חברות
אז איך עושים את זה? קיימות כמה שיטות לביצוע של הערכת שווי חברות ועסקים:
שיטת העסקאות הדומות
בגישה זו שווי החברה מתבסס על המחיר בפועל של עסקאות דומות שבוצעו בשוק, בין קונה מרצון ומוכר מרצון, בסמוך (ככל הניתן) למועד הערכת השווי. בשיטה הזו יש לאתר ולבחון עסקאות שבוצעו בחברות ובעסקים שתחום פעילותם, מאפייניהם התפעוליים, היקף פעילותם ונתוניהם הפיננסיים דומים או קרובים עד כמה שאפשר לאלה של החברה המוערכת.
שיטת שווי שוק
מעל 500 חברות נסחרות בבורסה בתל אביב, ובעולם יש רבבות חברות ששווין נקבע בבורסות בין קונים מרצון ומוכרים מרצון. השווי בשוק, במידה והסחירות מספקת (כלומר, אינה שולית ואקראית) הוא העוגן והבסיס לקביעת שוויה של חברה. אמנם, השוק לא תמיד מבטא ומשכלל את כל הפרמטרים הכלכליים הרלבנטיים לחברה שכן הוא נוטה לתנודתיות גבוה, תלוי בנתונים כלכליים וביטחוניים, ומושפע מאלמנטים פסיכולוגיים. אבל, כבסיס להערכת השווי של חברה ספציפית יש להתייחס לשווי החברה בשוק.
שיטת היוון זרמי מזומנים עתידיים
בשיטת היוון תזרימי המזומנים (DCF – Discounted Cash Flow) יש להעריך את ביצועי החברה כמה שנים קדימה, להעריך את שיעור הצמיחה שלה, להוון את כל תזרימי המזומנים וכך להגיע לשווי הפעילות של החברה. שווי הפעילות בתוספת נכסים פסיביים (שאינם תפעוליים) ונכסים פיננסים נטו (או התחייבויות פיננסיות נטו) הם שוויה של החברה.
שיטת מכפיל הרווח
מכפיל הרווח בחברות נסחרות מוגדר כשווי השוק של החברה, מחולק ברווחיה. מכפיל הרווח מבטא בחישוב גס את משך החזר ההשקעה – כלומר, את מספר השנים שייקח למשקיע להחזיר את השקעתו. במסגרת השיטה הזאת, מעריכים חברות על פי המכפיל הענפי המייצג שלהן. כלומר, שווי חברה מסוימת (ציבורית או פרטית) ייגזר מבסיס יחס המכפיל הממוצע בענף שבו היא פועלת. מבצע הערכת השווי מחשב מכפיל רווח ענפי לענף של החברה הנבדקת, והמכפיל שמתקבל הוא הבסיס להערכת שוויה של החברה המוערכת, כאשר לאותו מכפיל נערכות התאמות שקשורות לסיכונים ולמאפיינים היחודיים של החברה.
שיטת הערך הנכסי הנקי
שיטת הערך הנכסי הנקי (NAV – Net Assets Value) היא שיטה מקובלת להערכת שווי בחברות אחזקה ונדל"ן. במסגרת השיטה הזאת יש להצמיד לכל שורה ושורה במאזן את שוויה ההוגן – כלומר, להעריך את השווי הכלכלי של כל הנכסים (אחזקות בחברות בת, נדל"ן להשקעה, רכוש קבוע ועוד). כך, למעשה, מתקבל הערך הכלכלי של נכסי החברה. מערך זה יש להחסיר את התחייבויותיה (ובמידת הצורך התחייבויות נוספות שלא מתבטאות במאזני החברה) וכך מתקבל הערך הנכסי הנקי.